dijous, 18 d’abril de 2013

CANELONS FREDS DE SALMÓ


Avui em veureu la còfia!
Heu patit mai colesterol? És un mal major al món occidental. Un dia et fas una analítica de rutina i quan vas a buscar el resultat: premi! Tens hipercolesterolèmia o dislipidèmia o un trastorn del metabolisme dels lípids. Són tres maneres de dir-te que el teu valor en sang de colesterol LDL (o popularment batejat com colesterol dolent!) és més alt del que els barems estableixen. 

Tot aquest temps no has notat res, no et fa mal res i estàs ple de salut, podríem dir que malgrat tot estàs totalment asimptomàtic, per tant  no sospitaves  res de res. Segurament el metge o la infermera t’ha omplert el cap de cabòries: -Has de fer dieta baixa en greixos i  exercici físic i d’aquí tres mesos repetirem “el control”! És la forma més benèvola de dir-te que t’extrauran uns deu centímetres cúbics de sang de la vena amb una agulla, mentre una goma t’estrangula el braç i una simpàtica infermera et diu: -una punxadeta!

El colesterol és un lípid imprescindible per el correcte funcionament del cos humà, però quan el trobem de forma excessiva en sang és una anomalia del cos. És silenciosa no té una simptomatologia visible, no ocasiona febre, ni grans, ni dolor, ni vòmits, ni insomni..., però no per això és menys important. És convenient que mantinguem uns nivells adequats de colesterol, ja que en cas contrari, el risc de patir malalties cardiovasculars és més elevat. Aquestes malalties són totes aquelles que afecten al cor i als vasos sanguinis: artèries i venes.

Però el perill de patir una malaltia cardiovascular, va en augment segons amb qui s’ajunta el colesterol: els amics hipertensió, diabetis, obesitat, tabaquisme... No li fan cap bé. Amb això vull dir que si ja patim d’alguna d’aquestes malalties i li anem sumant males companyies, el risc de fer un infart augmenta. Per cada amic, tenim una papereta més perquè ens toqui la nefasta loteria.

Moltes d’aquetes malalties són ineludibles com la diabetis i alguns tipus de hipertensió,  però d’altres són el resultat del nostre dia a dia, per tant, si no volem ser una bomba de rellotgeria, ens hem de cuidar: el tabaquisme, el sedentarisme, l’estrès, les dietes altes en greixos... No són bons companys de viatge.

Menjar bé és fàcil i barat, només calen ganes d’ intentar-ho. No cal tornar-se un gurú de la dieta, a tots ens agrada un dia saltar-nos les normes i de fet d’això es tracta, de canviar certs hàbits per aquells que són més saludables i que aquests canvis no signifiquin un gran esforç per la vida diària perquè sinó -i està comprovat- resulta més fàcil abandonar en el camí.

Un dels hàbits modificables és el consum de peix, gairebé ningú en menja prou. El peix blau és ric en Omega 3, i actualment és una dels millors tractaments nutricionals per reduir el colesterol. El salmó fumat n’és un exemple. És un aliment amb unes qualitats nutricionals excel•lents, a més a més, gaudeix d’un molt bon prestigi culinari. El seu preu sol ser molt raonable i és molt versàtil cosa que ens  permet fer mil receptes diferents.

Amb aquesta recepta tinc una doble intenció: per una banda, la  de donar una solució a tots aquells que penseu que fer dieta i cuidar-se és avorrit i insípid i, per altra banda,  participar en el concurs Monsalmó per a blogs, fet que m’il•lusiona moltíssim!

És ideal per: persones que teniu mals companys de viatge que no us volen cap bé: hipercolesterolèmia, diabetis, hipertensió, sedentarisme...
Absteniu-vos: aquells que voleu perdre pes, encara que l’únic que engreixa d’aquesta recepta són les plaques dels canelons, penso que us ho podeu permetre si a la tarda us bellugueu una mica!

Ingredients
-8 plaques de canelons.
-1 escarola.
-4 llenques de salmó fumat.
-Formatge baix en greixos.
-Un grapat de nous.
-2 palets de cranc.
-1 iogurt desnatat sense edulcorants ni sucre.
-1 cogombre.
-1 all.
-1 llimona.


1.Bullim les plaques del canelons i un cop cuites les deixem reposar uns minuts en un bol amb aigua freda.
2.Tallem a daus el salmó, les nous, els palets de cranc i el formatge, netegem i tallem ben petita l’escarola. Amanim aquest conjunt amb oli d’oliva i sal.
3.Disposem les plaques de salmó en un drap de cuina i les anem  farcint i enrotllant.

La salsa de iogurt per cobrir els canelons:
a)Pelem el cogombre i el ratllem.
b)Ratllem un all ben petit.
c)Ajuntem l’all amb el cogombre i un iogurt desnatat.
d)Per últim, afegim el suc de mitja llimona a la salsa i posem una estona a la nevera.

4.Disposem els canelons en un plat i els cobrim amb la salsa de iogurt.
5.Guarnim amb nous trencades.


Dels errors també s’aprèn:
-Perquè les plaques de canelons surtin bé cal llegir les instruccions del fabricant i fer-ho tal com ens ho indiquen.
-Cal tallar ben petit el farcit dels canelons, especialment l’escarola, perquè quedi tot ben integrat i compacte.
-És possible posar-hi altres salses, però aquesta és totalment sense greixos, per tant, crec que és la més adequada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada