diumenge, 23 de desembre de 2012

BOMBONS SALATS


Diuen que l’esperit nadalenc és fruit del consumisme, que és una eina de màrqueting i que per això s’engalanen els carrers i els comerços, per fer créixer l’esperit nadalenc impulsor del consumisme desenfrenat. Jo crec que més aviat primer és l’ou, aquell tacat, lleig i ple de palla, que  representa l’acte de donar, la necessitat de crear vincle amb els semblants, i després la gallina dels ous d’or, que representa l’aprofitament mercantil o monetari que els capitalistes han sabut aprofitar d’aquesta prestació humana, que en principi res tenia a veure amb el mercat. Aquest sentiment de necessitat d’unió i vincle  amb la resta de semblants ja existia, per un tema d’evolució social de l’espècie, que amb el temps  i les tradicions hem reduït a escenaris  sense sentit: carrers de ciutats amanits de nadales i llums que pengen i  arbres carregats de penjolls a totes les botigues que ens donen la benvinguda.

Però us heu fixat que fins i tot en els platós de televisió dels programes de tertúlia hi ha un arbre de Nadal? A les oficines del banc també, a les escoles, a les residències de la tercera edat, a les places dels pobles, a la gestoria, a l’agència de viatges, a l’administració de loteries, a la cafeteria i fins i tot, segur que en tens un a casa teva!

L’arbre de Nadal no té un origen cristià. Els habitants del nord d’Europa, en dates pròximes a l’hivern adornaven avets per celebrar el naixement del Déu Frey, Déu pagà del sol i la fertilitat. Amb l’evangelització dels pobles, l’any 680 es va reconvertir aquesta tradició per simbolitzar el naixement de Crist. Aquest és un gran exemple per veure com un símbol pot modificar el seu significat sense modificar la seva imatge. Però la simbologia dels objectes, amb els que avui decorem l’arbre, si que són totalment cristians:

-L’estrella simbolitza l’estrella de Betlem, aquella que guia la fe del cristià.
-Les boles simbolitzen les pomes que Sant Bonifaci penja de l’arbre en honor a la poma d’Eva; la temptació humana.
-Els llaços simbolitzen les unions familiars, el vincle entre les persones estimades...
-Llums, que antigament eren llantions, representen la llum de Crist.

Així veiem que la manera d’engalanar un arbre de Nadal té un significat convertit al cristianisme molt fort. De fet, el mateix arbre ja té significat per si mateix: simbolitza la vida eterna, ja que l’avet és un arbre de fulla perenne, i a més a més té forma triangular, el símbol de la Santíssima Trinitat.


Aquí us presento una recepta que era el símbol del dolç per excel·lència,  però que hem modificat el seu significat i ara pot ser símbol d’aperitiu salat!

Ideal per: Adults i nens capritxosos! De ben segur que els deixeu amb la boca oberta.
Absteniu-vos: Persones que voleu perdre pes, intolerants a la lactosa... De tota manera, les unitats són molt petites, per tant, de ben segur que us podeu permetre un bombó!

Ingredients:
-100g de pernil salat a talls
-100g de salmó fumat a talls
-1 terrina de philadelphia
-1 grapat de nous
-1 grapat de panses de corint


-2 motllos de fer glaçons
-paperines de bombó

1. Folrem el motllo per glaçons  de paper film.
2. A cada forat  (prèviament folrat amb film) hi posem un tall de pernil salat, que sobresurti del forat i ho farcim de philadelphia i panses. Amb el tros de tall sobrant fem un farcellet de manera que a cada forat hi quedi un bombó.
3. Repetim la operació amb els de salmó, i els farcim de philadelphia i nous.
4. Cobrim els motllos de glaçons amb els bombons a l’interior de paper film.
5. Deixem reposar al congelador.
6. Retirem una hora abans de servir i ho dipositem a les paperines per bombó.
Dels errors també s’aprèn:
-És molt important la paperina dels bombons, certament és el que els hi dóna aquest toc tan genial!
-Congelats duren força temps, per tant, els podeu fer i guardar per ocasions especials.
-Cal que digueu als vostres convidats que són bombons, de ben segur que se’ls dibuixa un somriure...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada